5. Liberalisme en de staatsstructuur

Ons land en Europa kennen een ingewikkelde structuur. Wat is de beste staatsstructuur op Belgisch en Europees vlak om onze welvaart en welzijn veilig te stellen? Hebben we nood aan een confederale of federale staatsstructuur? In welke richting moet Europa evolueren? Wat zijn de methodes om de burger dichter bij de besluitvorming te betrekken? Hierbij denken we aan het referendum, inspraak van actiecomitees, rechtstreekse verkiezing van de burgemeester, de eerste minister en de Europese president, transnationale kieslijsten, een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd tot 16 jaar, enzovoort. Daarbij kijken we naar de vraag wat de taken van de overheid juist zijn. Moeten die verminderd of juist vermeerderd worden?

Programma:

  • 09u30-10u00: Ontvangst
  • 10u00-11u30: Toekomst van onze staatsstructuur – Gwendolyn Rutten (Open Vld)
  • 11u30-13u00: De Verenigde Staten van Europa – Guy Verhofstadt (ALDE)
  • 13u00-13u30: Lunch
  • 13u30-15u00: Burgerdemocratie – Bart Somers (burgemeester Mechelen)
  • 15u00-16u30: Taken van de overheid – Andreas Tirez (Liberales en CREG)
  • 16u30-17u00: Brainstorming
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page